discus hernia

Vragen over blessures? Stel ze hier, dan kunnen we je advies geven om het lopen / Start-to-run programma al dan niet te hervatten!
Forumregels
Dit forum is gebouwd voor en door lopers, is louter informatief en verwijst niet naar andere merken. We beheren ook geen mobiele applicatie. Bij vragen over je account, richt je tot de uitgever zelf.
Plaats reactie
Fish&Chips
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 jun 2013, 21:19

discus hernia

Bericht door Fish&Chips »

Hallo,
Ik heb een discus hernia.
Daarvoor ga ik naar de kiné.
De specialist zegt dat mijn rug ok is, de hernia zal altijd een pijnlijke plaats blijven....
De kiné zegt dat ik beter kan (snel) wandelen dan lopen.
Iemand ervaring hiermee?
Ik was met start to run gestart, tot aan les 17, maar dan moeten opgeven wegens teveel rugpijn.....
Groetjes Sandra
Kaath
Berichten: 536
Lid geworden op: 28 feb 2013, 08:25

Re: discus hernia

Bericht door Kaath »

Ik heb 12 jaar geleden een hernia gehad,ook een operatie hiervoor.
Ik heb soms nog wel eens last van m'n rug,maar ik heb in de loop der jaren geleerd dat als ik meer beweeg ik minder last en pijn heb.
Ik loop nu sinds februari en het gaat nog steeds goed.
Misschien kan je op de finse piste lopen ,dat is niet zo belastend omdat je zachter loopt.
Als je goed op je rug let tijdens het lopen en de juiste houding aanneemt versterk je hierdoor ook rug en buikspieren.
jekl053
Berichten: 150
Lid geworden op: 09 jun 2013, 10:52

Re: discus hernia

Bericht door jekl053 »

Ik weet niet precies wat een discus hernia is, maar ik neem aan dat je een hernia in je rug bedoelt, een zenuwbeknelling tussen je ruggewerfels.

Vorig jaar september ben ik geopereerd aan een rug hernia en tijdens mijn revalidatie ben ik gaan wandelen en heb dat steeds verder uitgebreid tot ik in februari/maart van dit jaar met S2R ben begonnen. Alles zonder problemen met mijn rug. Ondertussen heb ik de 10 km ook al gehaald, dus gaat best goed vind ik zelf.
Wel doe ik oefeningen om mijn romp sterker te maken, rug en buikspieren, om zo de rug te ontlasten.
De plek zelf waar de hernia zat is wel wat gevoeliger nu, maar ik merk daar met lopen eigenlijk niks van.

Veel succes
Kris66
Berichten: 245
Lid geworden op: 28 apr 2013, 11:30

Re: discus hernia

Bericht door Kris66 »

Ik had ook een hernia,een dubbele,is al wel 5 jaar geleden.
Ik heb geen last van mijn rug tijdens of door het lopen.
Ik denk wel dat dat het verschil maakt,jij hebt NU een hernia die (nog) niet genezen is.......ik zou dan toch niet lopen nu.(Ik had het toen zelfs niet eens gekund!)
Geef de hernia de tijd om te genezen,probeer de rest van je rug in optimale conditie te brengen/houden door middel van kiné of osteopatie.
En volgens mij kan je dan later nog eens proberen......?
Hellothere
Berichten: 3224
Lid geworden op: 04 mar 2010, 11:14
Locatie: Mechelen

Re: discus hernia

Bericht door Hellothere »

Hallo,

Regel nummer 1 is (en blijft) bij het lopen, NOOIT LOPEN ALS JE NOG ERGENS PIJN HEBT en zeker niet met een hernia.

Ikzelf heb een drietal jaren geleden een pre-hernia gehad. Hierbij gaat de tussenwervelschijf uitpuilen (zat bij ij tussen S3/S4, typisch voor een overbelastte rug), en heb hierdoor een paar maanden in de lappenmand gelegen. Lopen was dus ook volledig uit den boze, en zelfs al had ik dat gewild, het had toch niet mogelijk geweest, wegens te veel pijn, niet alleen in de rug, maar ook uitstralingspijnen in de lis en bovenbeen, en gevoelloosheid in de knie, allemaal door zenuwen die in de rug werden afgekneld.

Als je een keertje veel tijd hebt, kan je hier mijn lijdensweg nalezen.

Omdat bij mij de discus niet gescheurd is, was een operatie of lange (pijnlijke) revalidatie gelukkig niet aan de orde.

Ook mijn dokter, en eveneens de fitness coach (tevens kinesiste) raadden mij destijds af om nog verder te gaan lopen, en een andere sport te zoeken die minder belastend was voor de onderrug (vb. zwemmen, summit, cross-training, ... ) kortom alle binnenactiviteiten die ik absoluut niet zo graag doe :shock: .

Ten lange laatste bij een osteopaat ter recht gekomen die me vertelde dat ik voldoende lang moest rusten, tot de pijn volledig over is, en de "uitstulping" van de discus volledig ok was. Aangezien de problemen veroorzaakt worden door slijtage aan die tassenwervels, en materiaal daar dat een keer weg is nooit meer terug komt, raadde hij mij aan om :

1. Aan krachttraining te gaan doen, zodat de buik- en rugspieren te verstevigen (spierversterkende oefeningen), zodat de onderrug voldoende werd ondersteund door de spieren. Hiervoor ben ik in de fitness aan de programma met een combi, spierversteviging + cardio aan toestellen (niet lopen uiteraard). Daarnaast ook groepslessen spierversteviging gedaan (body pump).
2. Nadien het lopen weer rustig op te bouwen (ik ben eigenlijk opnieuw gestart vanaf 30 minuten lopen, en zo verder tot de 10 miles).
3. Initieel nooit of beton gelopen, uitsluitend bos- of park. Denk dat ik zo'n dik halfjaar uitluitend op onverhardde paden heb gelopen. Niet evident gezien ik na mijn "revalidatie", pas in november opnieuw ben gaan lopen.
4. Een beetje op eten en drinken gaan letten. Ik had toen nog een redelijk overgewicht, wat uiteraard de rug ook niet ten goede komt. Door het intensiever sporten en initieel iets minder bourgondisch te leven, ben ik erin geslaagd om 16 kilo, zonder echt al te veel moeite af te vallen.

Resultaat :

1. 6 maanden na het hervatten van mijn looptraining, liep ik de 10 Miles in Antwerpen (was ook de eerste keer dat ik opnieuw op beton liep).
2. Nu drie jaar later heb ik met die rug geen enkel probleem meer gehad.

Wel opletten :

1. Dus niet gaan lopen voor die hernia volledig hersteld is. Zoals je arts al zei, je moet er wel rekening mee houden dat die rug inderdaad een zwakke plek zal blijven.
2. Rugspieren verstevigen.
2. Beton vermijden de eerste maanden.
4. Als je overgewicht hebt, daar ook aan proberen te werken.

Last but not least, wat je ook doet, doe het in overleg met je fysiotherapeut/osteopaat/arts, het ene geval is het andere niet. Bovenstaande heeft voor mij gewerkt.

Success.
renzolini
Berichten: 42
Lid geworden op: 12 jul 2012, 16:23
Contacteer:

Re: discus hernia

Bericht door renzolini »

jekl053 schreef: Wel doe ik oefeningen om mijn romp sterker te maken, rug en buikspieren, om zo de rug te ontlasten.

Inderdaad , enkele jaren geleden ook last gehad van een hernia en ik geloof dat als je 3 keren per week je rug en buikspieroefeningen doet je op lange termijn veel minder periodes zal hebben dat je last van je last krijgt van je rug.
Blogger => http://loopkalender.blogspot.be
Uitgebreide loopkalender met uitslagen => http://www.sportsites.be/loopkalender
Bloggen => http://www.bloggen.be/joggings
Plaats reactie