Hernia / Bulging Disc

Vragen over blessures? Stel ze hier, dan kunnen we je advies geven om het lopen / Start-to-run programma al dan niet te hervatten!
Forumregels
Dit forum is gebouwd voor en door lopers, is louter informatief en verwijst niet naar andere merken. We beheren ook geen mobiele applicatie. Bij vragen over je account, richt je tot de uitgever zelf.
Hellothere
Berichten: 3212
Lid geworden op: 04 mar 2010, 11:14
Locatie: Mechelen

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door Hellothere »

Korte update.

Na enkele weekjes zalige vakantie in de zon gisteren mijn fysiotherapeut gezien, en alles lijkt nu min of meer weer in orde.
Tot enige teleurstelling kan hij me niet zeggen of mijn probleem veroorzaakt werd door mijn loopaktiviteiten, en hoe ik het in de toekomst kan vermijden.

Ik mag wel weer beginnen lopen, maar uiteraard heel goed luisteren naar de signalen die mijn lichaam geeft.
Ook moet ik best gevarieerder gaan trainen, niet alleen lopen maar ook fietsen, cross-training, ... en een beetje de spieren verstevigen.

Vanavond heb ik jammer genoeg geen tijd, maar morgen zeker weer de loopschoentjes aan en een halfuurtje proberen met 1 oog op de hartslagmeter. Zal wel op de loopband moeten, want inmiddels heb ik de langste dagen van het jaar stilgelegen, om in het park te gaan joggen is het te vroeg donker en op beton lopen durf ik momenteel nog niet.

Ik kijk er in elk geval naar uit.

Het enige wat mij wel tegenvalt is dat niemand mij kan vertellen wat exact de pre-hernia heeft veroorzaakt en hoe ik dit in de toekomst kan vermijden, enfin, we zien wel, hopelijk is dit het laatste blesureverhaal dat ik jullie heb te melden.
ann
Berichten: 105
Lid geworden op: 08 mei 2010, 13:07
Locatie: Hove

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door ann »

awel ik duim :) hou ons op de hoogte he !
Hellothere
Berichten: 3212
Lid geworden op: 04 mar 2010, 11:14
Locatie: Mechelen

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door Hellothere »

ann schreef:awel ik duim :) hou ons op de hoogte he !
Zal ik zeker doen ;)

Gisteren 2 uur gesport, wel "maar" 20 minuten gelopen op loopband (park lukt niet meer wegens te vroeg donker, en op beton durf ik voorlopig niet). Naast het lopen ook nog 70 minuten gefietst en 30 minuten op de cross trainer.
viel eigenlijk best goed mee 9 km/u vlot kunnen aanhouden terwijl ik ondertussen nog met iemand een babbeltje aan het doen was, ziet er eigenlijk dus wel goed uit. Ben wel van plan volgend weekend toertje in "mijn bos" in Tervuren te proberen. Als de 5 km vlot lukken, probeer ik stilaan naar de 10 te gaan. Intervallen laat ik voorlopig voor wat ze zijn.

Hartlag tijdens de loopsessie lag wel een tikje hoger dan normaal (147 ipv 140), maar ik onderstel dat 2 maanden volledige stilstand daar niet vreemd aan zijn.

Vandaag niks probleem, rug voelt nog steeds ok, beenspiertjes ook.

Vanavond afspraak gemaakt met fitness coach, die ik gisteren al kort gesproken heb, maar is wel verwarrend.

Volgens de huisdokter mag ik joggen, maar onmiddellijk stoppen als ik ergens iets voel (wat logisch lijkt).
volgens de fysiotherapeut (die ik afgelopen maandag voor de laatse keer gezien heb), zit alles weer op z'n plaats, en kan ik in principe alles doen wat ik voorheen ook al deed.
volgens de fitness coach is, in mijn geval, lopen veel te belastend, en kan ik daar best definitief mee stoppen.

Soit, ik zal vanavond wel zien wat het geeft, wordt vervolgd.
Ria
Berichten: 90
Lid geworden op: 19 mar 2010, 12:58

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door Ria »

toch wel raar... verschillende personen, verschillende meningen...
ik heb zelf ook 2 weken stilgelegen wegens overbelasting en hevige pijn in de rug. Je lichaam verbiedt zichzelf op dat moment wel om te lopen, want wist even niet waar kruipen van pijn. Nu, mijn huisdokter zegt me dat ik eigenlijk moet stoppen met lopen, dat ik beter zou gaan fietsen of zwemmen... maar dat doe ik helemaal NIET graag. De osteopaat die me nu al 3 behandelingen gegeven heeft, zegt dat er niets beter is dan lopen, wel op voorwaarde dat er een goeie demping is, dus op een goeie ondergrond (doe ik, op finse piste) en met goede loopschoenen (heb ik) - dus, ik weet wel naar wie ik ga luisteren :)
Hellothere
Berichten: 3212
Lid geworden op: 04 mar 2010, 11:14
Locatie: Mechelen

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door Hellothere »

Afspraak met fitness coach is niet doorgegaan gisterenavond, wegens andere afspraak die ik inmiddels was vergeten, volgende week dinsdag volgende poging.
In tussentijd ga ik ervan uit dat lopen (op verantwoorde wijze) geen kwaad kan.
Ria schreef:toch wel raar... verschillende personen, verschillende meningen...
Ach, ik gebruik het principe van de democratie. :lol:
Als 1 dokter en 1 osteopaat zeggen dat ik wel mag lopen, en een fitness coach zegt van niet, dan geef ik de meerderheid gelijk, dus de dokter en de osteopaat.
Ik doe dat lopen veel te graag om daar botweg mee te stoppen, en ik heb er ook al veel te veel tijd en inspanning ingestoken om het op te bouwen.
Dus als de fitness coach me zegt dat ik beter niet zou lopen, doe ik het stiekem toch ;) zolang het goed voelt, onderstel ik dat het geen kwaad kan.
Ria schreef:De osteopaat die me nu al 3 behandelingen gegeven heeft, zegt dat er niets beter is dan lopen, wel op voorwaarde dat er een goeie demping is, dus op een goeie ondergrond (doe ik, op finse piste) en met goede loopschoenen (heb ik) - dus, ik weet wel naar wie ik ga luisteren :)
Goede loopschoenen heb ik ook geen probleem daar. Een finse piste in de buurt heb ik jammer genoeg niet, en 's avonds in het bos lopen lukt ook niet meer omdat het allang donker als ik thuiskom. wordt voorlopig loopband, en een bos in het weekend.
Op straat (dus beton) lopen is momenteel inderdaad geen optie.
Hellothere
Berichten: 3212
Lid geworden op: 04 mar 2010, 11:14
Locatie: Mechelen

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door Hellothere »

Yezzz, gisteren naar het bos getrokken met de idee om een rondje van 30 minuten te draaien.
In het begin een beetje onwezelijk eigenlijk, je hebt meer dan 2 maanden niet meer buiten gelopen en de eerste minuten waren vreemd.
Ik was continue geconcentreerd op de rug, is er geen pijn, houdt die het wel, en bij het minste wat ik voelde, oeioeioei ...

Gelukkig na een vijftal minuten voelde alles nog behoorlijk, en ben ik op automatische piloot overgeschakeld. Na 30 minuten voelde het nog steeds zo goed, ook de hartslag zat ok, dat ik er nog een klein toertje van een paar kilometer heb bijgelopen.

Resultaat : 7 km gelopen in 42 min, dus gemiddeld 10 km/u, en dit na 10 weken stilstand.

Nadien nog 1,5 uur met de hondjes en mijn vriendin in het bos gestapt, en mezelf beloond met 2 tripels Westmalle :oops:

Was gisterenavond wel een beetje bang, dat ik door het overdrijven vandaag wel de gevolgen zou dragen (stijf, pijn, ..), maar niks, alles nog ok, voel me prima, en daar ben ik best trots op, is ook een opsteker voor het zelfvertrouwen.

Morgen afspraak met fitnesscoach, ben benieuwd wat die gaat zeggen, maar mijn lopen, nee, dat neemt hij me niet af ;)
Dimi
Berichten: 250
Lid geworden op: 23 apr 2010, 20:24

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door Dimi »

Persoonlijk zou ik wel willen weten welke opleiding je fitness coach heeft gedaan . In principe kan je dit al met een opleiding Lichamelijke Opvoeding. Dan vraag ik me wel af waar hij eventueel het advies vandaan haalt om je het lopen te verbieden. Uiteindelijk zou ik zelfs enkel maar naar je fysiotherapeut luisteren. Die is daar gewoon het meest bevoegd in en werkt ook het vaakst met mensen die problemen hebben met gewrichten/rug/ed.
Hellothere
Berichten: 3212
Lid geworden op: 04 mar 2010, 11:14
Locatie: Mechelen

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door Hellothere »

Dimi schreef:Persoonlijk zou ik wel willen weten welke opleiding je fitness coach heeft gedaan . In principe kan je dit al met een opleiding Lichamelijke Opvoeding.
De coaches zijn in het algemeen kinesistherapeuten (ook degene die mij het lopen afraadt), sommigen met specialisaties zoals bijvb. rug of voeding. Er zit er ook eentje tussen met een achtergrond psychologie, dus voor elk wat wils :-). Algemeen wordt het niveau van de coaches van de fitness waar ik ga als zeer behoorlijk beschouwd.

Uiteraard primeert voor mij het advies van de fysiotherapeut (en ook de huisdokter), al was het maar omdat zij me vertellen wat ik graag wil horen :lol: :lol: maar ook omdat dit hun vak is. De reden van de afspraak met de coach is overigens totaal verschillend dan de redenen dat ik naar de fysiotherapeut ben geweest.

De fysio heb ik gedaan om het probleem met de rug op te lossen, en om adviezen te verkrijgen om het herstel te bevorderen, iets wat hij tot op heden overigens goed gedaan heeft, dus die doelstelling is (voorlopig) bereikt, en uiteraard om mij nadien (min of meer) genezen te verklaren (wat hij, zij het voorzichtig ook gedaan heeft)..

De fitness coacht dient om mij te helpen ervoor te zorgen dat het risico om het probleem weer te krijgen in de toekomst te vermijden, en hier verwacht ik van hen een trainingsprogramma (doe ik overigens altijd met de winter voor de deur) waar op deze punten gelet wordt (zowel de gewone cardio-oefiningen, als het krachtgedeelte, en een concreet advies welke zaken het efficients zijn, groepslessen of niet ?).

De fysiotherapeut heeft me overigens zelf aangeraden door mijn coach zulk een programma te laten aanmeten, en heeft gezegd dat ik dan eventueel met het programma even tot bij hem kan terugkomen. Hij behoudt zich dus het recht voor om de coach bij te sturen ;)
Dimi
Berichten: 250
Lid geworden op: 23 apr 2010, 20:24

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door Dimi »

jij gaat er we volledig voor zie ik!
Hellothere
Berichten: 3212
Lid geworden op: 04 mar 2010, 11:14
Locatie: Mechelen

Re: Hernia / Bulging Disc

Bericht door Hellothere »

Dimi schreef:jij gaat er we volledig voor zie ik!
Absoluut, en ach, dokter, fysiotherapeut, coach, ... whoever, tenslotte is er maar één persoon die kan weten of het al dan niet goed zit, en dat ben ikzelf.
Luisteren naar het lichaam hé ;)
Plaats reactie