Dure loopschoenen geldklopperij?

Post hier je eigen ervaringen met lopen. Hoe je het lopen ervaart, hoeveel kilo je bent afgevallen, wanneer je loopt, hoeveel je loopt,waar je loopt,...
Kortom vertel het ons.
Forum rules
Dit forum is gebouwd voor en door lopers, is louter informatief en verwijst niet naar andere merken. We beheren ook geen mobiele applicatie. Bij vragen over je account, richt je tot de uitgever zelf.
Peter ON5US
Posts: 17
Joined: 21 Feb 2014, 09:12
Location: Bredene

Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by Peter ON5US »

Zopas dit artikel gelezen en ik weet niet wat ik er moet van denken.
Ben geneigd van het niet te geloven, maarja, ik doe ook geen research rond deze materie.

http://www.hln.be/hln/nl/926/Geld/artic ... erij.dhtml
User avatar
AmedeeVanGasse
Posts: 245
Joined: 30 Sep 2013, 08:21
Location: Sint-Niklaas
Contact:

Re: Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by AmedeeVanGasse »

Heb je al gezien in welke gazet het staat? HLN. Als er iets in Het Laagste Nieuws staat, dan is het per definitie niet waar.
En blijf ook weg van de commentaren want je tenen gaan ervan omkrullen.
http://runkeeper.com/user/amedeevangasse/profile
Peter ON5US
Posts: 17
Joined: 21 Feb 2014, 09:12
Location: Bredene

Re: Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by Peter ON5US »

Akkoord, maar de Hollandse dokter die deze bewering maakt, Steef Bredeweg, komt ook op andere sites voor met deze stelling. Hij heeft blijkbaar een proefschrift gemaakt rond hardlopen en blessures en maakt binnenkort promotie.
Nu, dit proefschrift en zijn promotie overtuigen mij niet om dit direkt als waarheid te bestempelen.
Alleen vraag ik mij af hoe hij tot die conclussie is gekomen.
Zijn proefschrift kan je hier lezen (engels). Ik zal die toch eens inlezen binnenkort.

Andere site die ik vond over hem:
http://www.umcg.nl/NL/UMCG/KennisInZich ... sures.aspx
Dolfijntje85
Posts: 138
Joined: 26 Feb 2012, 19:04

Re: Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by Dolfijntje85 »

Ik denk dat je toch blessures kan vermijden let een loopschoen die voldoende steun geeft aangepast aan jou voet. Moet dit de perse de duurste schoen zijn, misschien niet!

Ik heb enkele maanden geleden nieuwe loopschoenen gekocht bij een loopcenter! Na een loopanalyse, heb ik een paar saucony's women's ride 6 gekocht! Voordien had ik soms wel eens een beetje last van mijn schenen na het lopen en sinds ik mijn nieuwe schoenen heb, geen last meer van! Dus een aangepaste schoen kan wel degelijk het verschil maken denk ik dan!
Denk ook wel dat er bij dure en minder dure schoenen een verschil in kwaliteit en duurzaamheid zal zijn, wat het loopcomfort ook zal beïnvloeden

Maar uiteindelijk is het een keuze die je zelf maakt hé, dure of minder dure schoenen. Zolang dat het maar goed aanvoelt
6/3/16 Antwerp Urban trail, 17/4/16 Antwerp 10 miles,5/6/2016 Great breweries 25K
NarN
Posts: 374
Joined: 18 Mar 2014, 21:18
Location: Tessenderlo

Re: Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by NarN »

Ik ben dan wel een speciaal gevalleke met een serieuze hernia en een kapotte enkel maar goede hardloopschoenen zijn voor mij absolute noodzaak. Incl goede opwarming, lopen op zachte ondergrond en cool-down met stretching. Als ik één van dingen achterwege laat heb ik gegarandeerd miserie met enkel of rug de dag/dagen nadien.

Waar ik de dokter wel gelijk in geef is dat je moet opbouwen. Meestal veel trager dan dat de meeste willen. Je lichaam moet de belasting gewoon worden. En dat gaat traag (trager dan het opbouwen van uithouding).

Of gode loopschoenen ook duur moeten zijn, dat laat ik in het midden. Ik kocht 6 jaar geleden duurdere Nikes en loop daar nu nog mee. Ondertussen hebben die al enkele duizenden kms op de teller. Of dat zou lukken met schoenen aan de helft van de prijs is maar af te wachten.
User avatar
Holenmens
Posts: 959
Joined: 11 Jan 2013, 13:01

Re: Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by Holenmens »

Dit onderzoek is niet nieuw, ondertussen zijn er al meerdere studies geweest zie artikel in runnersworld bv http://www.runnersworld.com/injury-prev ... -pronation of deze http://www.runnersworld.com/running-sho ... e-injuries

Ook interessant: http://www.runnersworld.com/running-tip ... -efficient

Ook een aantal Amerikaanse studies wijzen in dezelfde richting. Koop schoenen die onmiddellijk perfect en comfortabel zitten en je bent waarschijnlijk al een heel eind. Het probleem is dat je pas ontdekt of een paar schoenen perfect is als je er een tijd op loopt. Als je sterke voeten hebt maakt het waarschijnlijk niet zo veel uit, als je zwakke voeten hebt is het switchen tussen schoenen wat problematischer. Het ontwikkelen van sterke voeten kost veel tijd heb ik gemerkt, dit is een proces van jaren. Een goede balans en sterke heup, buik en rugspieren zullen het soort/type schoen ongetwijfeld ook minder kritisch maken.

De vele parameters maken dit soort onderzoeken per definitie niet erg betrouwbaar.
Spinnekop
Posts: 50
Joined: 28 Mar 2014, 13:11

Re: Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by Spinnekop »

Ik denk niet dat het nodig is om altijd de duurste loopschoenen te kopen, maar gewoon schoenen die bij je voeten passen. Ik heb zelf enkele jaren geleden ondervonden dat het toch belangrijk is om niet zomaar eender welke schoen te kopen. Ik had toen een serieuze blessure (achillespees) opgelopen door met de verkeerde schoenen te lopen. Ik ben dan bij een running center langsgegaan en daar hebben ze me een bepaald type schoen aangeraden omdat mijn voeten naar binnen kantelen. Sindsdien geen problemen meer...
Hellothere
Posts: 3432
Joined: 04 Mar 2010, 11:14
Location: Mechelen

Re: Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by Hellothere »

Ik neem sowieso alle "studies" met een flinke zak zout, en hou het op ervaring.
In een heel grijs verleden liep ik altijd met neutrale (lees goedkopere) schoenen, en met de regelmaat van een klok had ik enkel-, knie- en ook onderrug problemen.

Pas na een bezoekje aan een running center (met videoanalyse) bleek dat ik zwaar overproneerde, en het aanmeten met een gepaste schoen (vijfde paar inmiddels) zijn de klachten nog maar nauwelijks voorgekomen (en als ik al een blessure had, was het door overbelasting, "te snel", "te veel" zeg maar).

Hoe dan ook mij hebben geschikte loopschoenen zeker geholpen. Toevallig zijn het net ook de duurdere, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Mijn zoon en dochter lopen met een iets neutralere en lichtere schoen, en zijn daar ook goed mee geholpen. De prijs van hun schoenen is een derde minder dan de mijne.

Wat wel zo is, is dat je met minimalistisch schoeisel, of zelfs blootvoets kan leren lopen, mits rustige (maar zelfs dan) soms pijnlijke opbouw. Jammer dat we forumlid Alfred hier al een tijdje niet meer lezen, die kan je daar vurige pleidooien voor bezorgen.

En ik besef ook dat ik met mijn "supercomfortabele / corrigerende / ondersteunde" schoenen, mijn pezen en gewrichten zodanig verwen, dat er enige "luiheid" is, en ik mijn gewrichten niet "challenge" om zich te versterken, zodat ik met minimalistische (lees vederlichte) schoenen zou kunnen lopen, of zelfs zonder als ik dat zou willen.

Alleen sta ik dan weer voor een (al dan niet soms) pijnlijke gewenning van mijn gewrichten aan hun "natuurlijke" scheefheid, de regelmatige blessures en gedwongen rust, .... op den duur lukt het mij wel, ben ik van overtuigd, alleen ... heb ik het er niet voor over.

Dus ik blijf mijn knietjes en enkels "verwennen" met een stel goede, zij het duurdere schoenen, en geniet van het lopen, en loop quasi blessure- en pijnvrij, en daar gaat het mij om, ook al blijven die gewrichten "lui" en minder sterk.

hoe dan ook, die schoenen hebben voor mij een wereld van verschil gemaakt, en ik blijf braafjes, voor elk nieuw paar, bij het running center passeren.

En ik denk dat de meerderheid van de (recreatieve) lopers daar net zo over denkt.

En nee, ik heb geen aandelen bij een of andere schoenenfabrikant ;)
User avatar
AmedeeVanGasse
Posts: 245
Joined: 30 Sep 2013, 08:21
Location: Sint-Niklaas
Contact:

Re: Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by AmedeeVanGasse »

Hoe zit dat eigenlijk met pes cavus (holvoet) en minimal/barefoot running? Ik vind daar bitter weinig over op internet, en wat ik vind, is onbetrouwbaar (niet dat ik een random stranger op dit forum ook zomaar geloof he ;-))
http://runkeeper.com/user/amedeevangasse/profile
renzolini
Posts: 42
Joined: 12 Jul 2012, 16:23
Contact:

Re: Dure loopschoenen geldklopperij?

Post by renzolini »

Dit hangt van persoon tot persoon af destijds ook begonnen met goedkoper(e) loopschoenen en doordat ik last van blessures begon te krijgen heb ik aangepaste inlegzolen en kwaliteits dus duurdere loopschoenen gekocht.

Naast 2-3 keren per week stabiliteitsoefeningen heb ik sindsdien nooit geen echt serieuze blessures gekregen en ik loop gemiddeld 60-70km per week en heb een beenlengte verschil van 2 cm.

Maar zoals ik al zei bepaalde mensen zullen mss nooit last krijgen met het lopen van goedkope loopschoenen.
Blogger => http://loopkalender.blogspot.be
Uitgebreide loopkalender met uitslagen => http://www.sportsites.be/loopkalender
Bloggen => http://www.bloggen.be/joggings
Post Reply