Page 1 of 37

De juiste loopschoen

Posted: 03 May 2010, 11:39
by Hellothere
Nu ik toch in de pen gekropen ben, en voluit topics aan het openen ben ..

Wat mij in diverse topics ook opvalt zijn klachten over blessures in de enkels, kuiten of knieen. Veelal zijn dit soort van Blessures te wijten een de verkeerde loopschoen.

Tot voor enkele jaren werd mijn keuze van loopschoen bepaald door wat er toevallig in de aanbieding stond in de Decathlon. Even passen, demping voelt goed, ok verkocht.
En nieuwe loopschoenen kopen, tja dat deed ik als de voorgaanden bijna letterlijk van mijn voeten vielen.

En dan bleef ik uiteraard verbaasd zijn dat ik regelmatig pijn had in enkels, kuiten, knieen, en zelfs heupen en onderrug :roll: :roll: :roll:

Tot op de dag dat iemand mij vertelde dat het misschien toch goed zou zijn om een keertje een "running center" te bezoeken. Ik daarnaar toe, video stond opgesteld, en er werd mij even gevraagd een paar lengtes te lopen op blote voeten. De vetraagd / stilstaande videobeelden toonden echt niet veel goeds, mijn "poten" leken compleet mismaakt, mijn enkels stonden echt in een flinke foute hoek ten opzichte van mijn onderbeen, tijd dus voor een paar schoenen met zeer zware correctie. Na wat paswerk en enkele nieuwe filmsessies werden dat Saucony's. Nog geen seconde spijt van gehad.

Na enige tijd bleek dat ik opnieuw pijn kreeg, maar dat kwam omdat de demping er stilaan uit was. Elke 1500 km OF na 1 à 1,5 jaar de schoenen vervangen bleek eveneens de boodschap.
Door omstandigheden ben ik enkele jaren (tot medio 2009) gestopt met lopen, en sterk geminderd met andere sporten. Gevolg : overgewicht. Dus ik terug naar mijn "running center", en daar werd toen beslist om nu te gaan voor "Brookes Beast" schoenen (klinkt beestachtig, maar de extra kilo's vroegen andere demping, en er werd gekozen voor een schoen die naast de extra correctie en ondersteuning ook rekening hield met de extra kilo's).

En weer loop ik nu vrij en blij met de nieuws schoentjes. Inmiddels zijn de meeste van die extra kilo's weer verdwenen (ja joggen helpt echt), dus ga ik mij, als deze schoenen aan vervanging toezijn weer naar mijn running center om mij het zoveelste paar aan te meten.

Hoe dan ook, de dag dat ik dat "running center" ben binnengestapt is een schitterende beslissing geweest. Het is misschien iets duurder, maar sindsdien heb ik nog nauwelijks last gehad van pijn of blessures en lopen is fun geworden, en niet langer synoniem voor pijn en doktersbezoeken.

De uitbaters van de winkel waar ik ga zijn zelf fervente sportbeoefenaars, en hebben beiden "sportkot" achter de rug. Zij weten dus wel wat af over beweging en motoriek. bovendien is een van hen podoloog, en kan hij de sportschoenen (of zolen) bijna op maat maken van iedereen.
Ik hoor ook wel negatief zaken over sommige running centers. Er zijn immers geen vereisten om een running center te openen, iedereen die zich geroepen voelt, en denkt iets van lopen af te weten kan zo'n zaak openen. Dus ik veronderstel dat er tussen dat koren (jammer genoeg) ook heel wat kaf zit.

Hoe gaan jullie ermee om ?

Kopen jullie schoenen zoals het uitkomt, wat er toevallig in de aanbieding staat ?
die met het mooiste kleurtje of de mooiste versiering ?
De duurste ? (met de idee, als het veel geld kost zal het wel goed zijn).
De goedkoopste ? (met de idee, voor die prijs kan ik het niet laten liggen, en kan ik elk jaar zo'n paar nieuwe kopen).
De zwaarste of schijnbaar stevigste ? (met de idee : als ik deze koop moet ik de komende 5 jaar geen nieuwe kopen).

En hoe zien jullie ook de zin (of onzin) van professioneel advies bij een running center ?

Re: De juiste loopschoen

Posted: 03 May 2010, 13:23
by Ria
goed advies hoor, maar waar vind je eigenlijk een goed running center..? of mag je hiervoor geen reclame maken?
Ben zelf aan een nieuw paar loopschoenen toe... *snif* zal met pijn in het hart afscheid moeten nemen van mijn oude vertrouwde loopschoenen, ze hebben me geholpen om mijn doel te bereiken... jawel, vorige zaterdag voor het eerst een volle 5 kms gelopen :!: :!:
Maar je hebt gelijk, ze zijn al enkele jaartjes oud en aan vervanging toe. Waren wel heel goeie (asics). Ik heb nooit enige last gehad van spier- knie- kuit- of andere pijnen.
De winkel waar ik mijn loopschoenen haal, is weliswaar maar een klein sportwinkeltje, maar heb er toch wel vertrouwen in. Ze testen je ook uit op de loopband, weliswaar met je loopschoenen aan, en de eigenares is zelf marathonloopster, dus ik veronderstel dat ze er wel wat van afweet.
Eerlijk gezegd zou ik het liefst op mijn oude schoentjes verder blijven lopen...

Re: De juiste loopschoen

Posted: 03 May 2010, 14:59
by Hellothere
Ria wrote:goed advies hoor, maar waar vind je eigenlijk een goed running center..? of mag je hiervoor geen reclame maken?
Hey ria,

Vooreerst proficiat met de 5 km, volhouden meid.
Ga je nu eerst even die afstand "consolideren", of ga je gelijk voor de 5 -> 10 km ?

Voor wat het running center betreft, ik weet niet of ik reklame mag maken. Op publieke forums is het in principe niet de bedoeling om reklame te maken, ik weet niet hoe de policy hier is, nu ja, ik haal mijn schoenen bij Studio Sport in Kontich (ik ga ervan uit dat onze moderators de naam wel zullen verwijderen al het wel of niet kan).
Ik weet overigens niet of zij als running center beter of slechter zijn dan anderen, dus ik hoef niet speciaal reclame voor hen te maken (en nee, ik heb ook geen aandelen in de zaak :D ).
Wat ik wel weet is, dat ik vroeger serieuze problemen had met knieen en enkels daar ik serieus overproneer, waardoor ik regelmatig peesontstekingen had en problemen met de enkels door overbelasting.
Zij hebben mij door een correcte analyse aan het juiste paar schoenen geholpen en sindsdien zijn de klachten quasi van de ene op de andere dag verdwenen. Het feit dat zij heel veel kennis en ervaring hadden qua sportmotoriek en podologie heeft mijn vertrouwen gesterkt, maar ik veronderstel dat elke speciaalzaak mits correcte analyse en kennis dit kan doen.
hoe je zulk een zaak vind ? Ik onderstel dat google je al een eind kan verderhelpen. Zoek effe op "running cener" of "loopspeciaalzaak". Meestal hebben die ook wel een website die aangeeft hoe zij hun analyse doen.

De meeste goeie runningcenters zijn overigens kleinere winkels. Zij specialiseren zich doorgaans (zoals de naam het zegt) enkel en alleen in loopuitrusting en zelfs met een behoorlijk aantal soorten loopschoenen vul je daar geen honderden vierkante meter winkelruimte mee.

Zo te horen ben je met jouw "sportwinkeltje" ook goed af. Mijn running center begint met een stukje lopen op blote voeten, omdat zij daarmee al kunnen zien hoe ver er gecorrigeerd dient te worden. Vervolgens is het trial and error tot een schoen wordt gevonden met de beste correctie en ondersteuning.
Als ik het leest doet uw loopwinkeltje wel ongeveer hetzelfde, en blijkbaar heb je tot op heden de juiste schoenen, dus waarom zou je veranderen van winkel.

In principe doet een running center ook niet telkens nieuwe analyses als je doel en loopstijl niet veranderen.

In principe wordt er gekeken naar :

1. Geslacht (man / vrouw) : veranderd normaal gezien niet :shock: (sommige schoenen hebben specifieke modellen voor vrouwen en voor mannen, vraag mij niet wat het verschil is in schoen.
2. Toepassing : competitief / recreatief.
3. Ondergrond : Is bij mij een beetje all-round, overwegend verharde weg of track, soms wel bos. Heeft belang op de demping.
3. Pronatie (hoek die de enkel maakt tov het onderbeen), dit is bij mij redelijk zwaar, zodat ik een schoen heb met redelijke hoge correctie.
4. Gewicht : is bij mij aan de iets zwaardere kant, heeft belang op demping en ondersteuning.
5. Voetboog : platvoeten of helemaal niet. In mijn geval weer is dit neutraal.

Op basis daarvan is mijn huidige schoen dus een "Brooks Beast" geworden.
In principe verandert bovenstaande niet. Enkel het overgewicht ben ik momenteel (min of meer) kwijt, dus het zou kunnen dat ze voor mijn volgende paar een nieuwe analyse doen en dat ik een ander type schoen zal gebruiken.

En uw geval Ria, je bent tevreden over Asics, en je hebt daar niet de minste kwetsuren mee, en ze zijn je aanbevolen door jouw running center.
Bovendien is Asics een goede neutrale "licht corrigerende" schoen van uitstekende kwaliteit en met een zeer goede demping en ondersteuning, een beetje all-round schoen (mijn vriendin en mijn dochter lopen er beiden mee, tot hun grote tevredenheid).
Vandaar overigens ook dat ASICS de meest verkochtte loopschoen is momenteel.
Behoudens het feit dat jij plots competitie zou gaan lopen of je toch problemen met enkels of voeten zou krijgen, is er dus geen reden om van schoen te veranderen lijkt mij.

Als je er goed mee bent, blijf dan ook bij ASICS (en dan zou ik zelfs het risico durven nemen om hetzelfde model te gaan zoeken in een veel goedkopere Decathlon of zo). Want het is net de expertise en de kleinschaligheid die zulke "running centers" wel een stuk duurder maken dan het product zelf.
jouw ASICS schoen bijvb. kan je elders ook wel een stuk goedkoper vinden dan in jouw speciaalzaak.

Succes ermee.

Re: De juiste loopschoen

Posted: 06 May 2010, 10:25
by Sanmiguel
Heb enkele weken nog het wedervaren van een collega-loper gehoord. Die dacht ook dat zijn loopschoenen totaal versleten waren; hij er mee naar een gespecialiseerde zaak; daar een looptest mèt zijn sloefen; resultaat : hij kon nog makkelijk de zomer door met die sloefen; daarna terugkomen voor een nieuw paar.
Zulke handelingen geven ook vertrouwen in een winkel.
Dus, oude sloefen zèker meenemen, je weet maar nooit ;)

Re: De juiste loopschoen

Posted: 06 May 2010, 11:07
by Hellothere
Sanmiguel wrote:Dus, oude sloefen zèker meenemen, je weet maar nooit ;)
Da's correct, ook de winkel waar ik ga geeft advies altijd de schoenen mee te nemen waar je op dat ogenblik mee loopt, en de analyse wordt met de huidige (oude) schoenen herhaalt.

Dat advies geldt overigens ook als je een loopspeciaalzaak voor de eerste keer binnenstapt omdat je denkt dat de schoenen die je gebruikt niet de juiste zijn. Ook dan geldt : huidige schoenen meenemen !!!

En inderdaad een goeie loopspeciaalzaak zal geen nieuw paar adviseren als het niet nodig is.
Beter een half jaartje later toch een paar verkopen aan een tevreden klant die vertrouwen heeft, dan onmiddellijk geld aftroggelen van een klant die zich nadien bekocht voelt en niet meer terugkomt.

Re: De juiste loopschoen

Posted: 06 May 2010, 14:05
by Dimi
ik ga binnenkort eens naar een runningcenter (met oude sloefen dus :D) Er is er eentje op een 20 tal minuutjes rijden van hier en noemt ook gewoon running centre.

Re: De juiste loopschoen

Posted: 08 May 2010, 02:47
by henriette
tot nu heb ik mijn loopschoenen ook op goed geluk gekocht; ik loop er fantastisch mee,allee,met één voet toch, de andere geeft het gevoel alsof ik met een pleister tussen de tenen loop,en durf ik meer dan 9km te lopen,heb ik meteen een sok vol bloed! altijd aan dezelfde 2 tenen! eender welke schoenen ik draag :!:
er kwam iemand van een runningcenter praten,dus meteen raad gevraagd, en volgens hem zijn mijn schoenen aan de teen niet breed genoeg(en bredere vind ik nergens):(
hij heeft een runninglab,ik heb besloten toch maar eens een afspraak te maken,want volgens hem heeft hij loopschoenen in 6 versch. breedtes en kunnen ze er zeker op maat laten maken. ben eens benieuwd!

Re: De juiste loopschoen

Posted: 10 May 2010, 11:32
by Hellothere
henriette wrote:tot nu heb ik mijn loopschoenen ook op goed geluk gekocht; ik loop er fantastisch mee,allee,met één voet toch, de andere geeft het gevoel alsof ik met een pleister tussen de tenen loop,en durf ik meer dan 9km te lopen,heb ik meteen een sok vol bloed! altijd aan dezelfde 2 tenen! eender welke schoenen ik draag :!:
Als je wrijvingen hebt tussen de tenen, is de kans effectief groot dat je schoenen vooraan te smal zijn, en daar kan een runningcenter je zeker mee helpen.
Maar het comfort van de juiste loopschoen situeert zich doorgaans ook in de ondersteuning en de demping.
Bedoeling is dus om blessures te vermijden en spieren en pezen, maar uiteraard moeten ook de teentjes (net als alle andere "losse onderdelen" :) ) voldoende plaats hebben.
Maar vooraleer investeringen te gaan doen bekijk dan toch even de plaats waar de huid telkens opnieuw beschadigd raakt. Misschien ligt de oorzaak aan die voet zelf, en niet echt aan jouw schoenen. Heb je daar misschien "iets" dat de huid op die plaats telkens weer openschuurt, een nagel die scheefgroeit, een wratje of eeltvorming, .. als je daar achter bent kan een podoloog of een dokter misschien meer voor jou doen dan een runningcenter.
Als je die wondjes hebt, geeft je ook voldoende tijd om te genezen ? Als je gaat lopen met een wondje tussen de tenen wat nog niet genezen is, als er nog een korstje of zo opstaat, tja, dan schiet het ook niet op hé.
Andere mogelijkheid is misschien (ik ben hier ook maar aan het raden), dat je voeten door het lange lopen vochtig blijven. vochtige huid die wrijft zal natuurlijk ook veel sneller beschadigen dan droge huid. Hier kan een paar goede loopsokken die het vocht naar buiten afdrijven al wonderen doen.

Wat ik hier wil zeggen ... in het totaalplaatje van investeringen voor het lopen, liggen die van schoenen het hoogst. Dus als je dit soort van problemen hebt, ga dan niet gelijk andere schoenen kopen, zonder garantie dat dit de problemen oplost, maar zet alle potentiele oorzaken even op een rijtje, en probeer misschien eerst de gemakkelijkste (en goedkoopste) oplossingen.

Nu ja, als je een goed runningcenter hebt, moeten zij je in elk geval over alle bovenstaande kunnen adviseren, en moeten zij ook mee kunnen denken over die oorzaken, zonder jou gelijk een paar (al dan niet dure) schoenen proberen aan te smeren.

Succes, hou ons op de hoogte.

Re: De juiste loopschoen

Posted: 11 May 2010, 17:48
by henriette
er is bij ons iemand van een runningcenter advies komen geven, hij heeft een looplab in zonhoven; ik ga een afspraak maken, ook voor mijn dochter,want die sukkelt enorm met de knieen,en je kan er terecht voor bewegingsanalyse,
we hoeven ook niet meteen nieuwe schoenen aan te kopen,maar mogen wachten tot we het geld ervoor hebben.
het zijn professionals, zelfs rik ceulemans werkt er nu. wel ver weg voor ons, maar lijkt me toch de moeite waard!

Re: De juiste loopschoen

Posted: 03 Jul 2010, 11:22
by dries
Ik had vroeger altijd blaren, kniepijn, rugpijn, enkelpijn, ... met mijn 50 euro nike schoentjes van de brantano
Dan in het runningcenter op de band bestaan, paar saucony schoentjes gekocht van 150 euro en nu reeds een half jaar een gelukkige loper met nog zelden pijn :D

Voor mijn volgende paar ga ik mijn steunzolen meedoen en zonder correctie in de schoen zelf kopen, dat zou nog beter zijn volgens mijn kinesist.